Ξενοφοβία και ξενύχτηδες.

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ξεκινήσω ένα blog, αλλά την αφορμή την πήρα από την χθεσινή εκπομπή “Ανεμολόγιο”, που μπορείτε να την ακούσετε κάθε βράδυ από τα μεσάνυχτα, μέχρι τις 5 το πρωί στο ρ/σ ΣΚΑΪ.

Γενικά ακούω αρκετά ΣΚΑΪ. Ο κύριος λόγος είναι ότι με κάνει να αισθάνομαι ζωντανός. Για παράδειγμα, το πρωί όταν προσπαθώ να ξυπνήσω, δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Άρη Πορτοσάλτε, για να με κάνει να πεταχτώ από το κρεβάτι βρίζοντας. Από εκεί και πέρα έχω συγχυστεί τόσο πολύ που δεν με ξαναπιάνει ύπνος. Αν βέβαια παρ’ ελπίδα ξανακοιμηθώ, ακολουθεί ο Μπάμπης, η Σία, και οι Λυριτζής Οικονόμου. Αργότερα, στη δουλειά πλέον, ακούω τον Θύμιο Καλαμούκη, και τη φωνή του Υπουργείου Αλήθειας στο Κεντρικό Μαγκαζίνο του σταθμού.

Μερικές φορές αν δεν με πιάνει ύπνος, κάθομαι και ακούω το “Ανεμολόγιο” (και θαυμάζω την υπομονή του παραγωγού Κων/νου Λαβίθη). Η ιδέα της εκπομπής, είναι η εξής: για 5 ώρες ο κόσμος μπορεί να παίρνει τηλέφωνο και να εκφράζει μία άποψη στον αέρα, μέσα σε κάποια χρονικά πλαίσια.

Εδώ και μερικά χρόνια δεν ζω στην Ελλάδα, αλλά σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, και δεν έχω άμεση επαφή με την Ελληνική κοινωνία. Φυσικά υπάρχουν συγγενείς και φίλοι, με τους οποίους επικοινωνώ συχνά, αλλά η επικοινωνία αυτή δεν με αφήνει να αισθανθώ τον “παλμό” της κοινωνίας.

Αντίθετα με τις υπόλοιπες εκπομπές στο ραδιόφωνο, η εκπομπή “Ανεμολόγιο”, είναι διαδραστική. Δεν ακούς ένα, αδρά πληρωμένο παπαγαλάκι του συστήματος, αλλά ακούς ένα κομμάτι του λαού. Φυσικά, το κομμάτι αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό: όταν κάποιος πρέπει να σηκωθεί να πάει στη δουλειά του στις 6 το πρωί, δεν θα ξενυχτήσει μέχρι τις 5, απλά και μόνο για να πει την άποψή του. Παρόλα αυτά είναι πιστεύω μια καλή ευκαιρία να ακούσω τη σκέψη ανθρώπων, με τους οποίους δεν θα επικοινωνούσα με άλλο τρόπο.

Τις προηγούμενες φορές που είχε τύχει να ακούσω την εκπομπή, υπήρχαν απόψεις με τις οποίες συμφωνούσα, απόψεις με τις οποίες διαφωνούσα, και απόψεις τις οποίες είχα θεωρήσει ηλίθιες, παρανοϊκές κλπ. Οι απόψεις, βέβαια, είναι σαν τις μύτες: καθένας έχει τουλάχιστον από μία.

Έτυχε εχθές το βράδυ να ακούσω πάλι την εκπομπή. Θεώρησα ότι θα είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσω τι σκέφτεται ο κόσμος, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα. Αυτό που μου έκανε φοβερή εντύπωση είναι ότι σχεδόν όλοι οι ακροατές που πήραν τηλέφωνο, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, προσπαθούσαν να προβάλλουν την άποψη ότι οι μετανάστες είναι εγκληματίες. Φυσικά όλοι έλεγαν ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές.

https://pexlibanis.files.wordpress.com/2011/05/wpid-fasistas_me_maxairi1.jpg

Υπήρχαν άνθρωποι που υποστήριζαν ότι όλη η κατάσταση είναι σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Κίσιγκερ, για να αλλοιώσει την “Ελληνική Φυλή”. Άλλοι έλεγαν ότι κάποιοι μετανάστες είναι πράκτορες που περιμένουν εντολές από σκοτεινά κέντρα για να αρχίσουν δολιοφθορές.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ακουγόταν σχετικά μορφωμένος και ο οποίος υποστήριζε λίγο πολύ ότι η χούντα ήταν το απόγειο της ακμής του νεοελληνικού κράτους.

Δυστυχώς κανένας δεν βγήκε να πει ότι ο Αφγανός, ο Πακιστανός, ο μετανάστης από το Μπαγκλαντές και οι υπόλοιποι μάλλον δεν θέλανε να αφήσουν τα σπίτια τους και τις οικογένειες και να έρθουν στην Ελλάδα. Κανένας δεν ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους αν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα, κανένας δεν θυμήθηκε ότι οι Έλληνες μετανάστες του προηγούμενου αιώνα δεν θέλανε να φύγουνε, αλλά αναγκάστηκαν.

Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα, στην Αθήνα. Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι μετανάστες είναι πολλοί. Αλλά μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μου φαίνεται παράλογο να κατηγορείς τα θύματα των δικών σου ενεργειών (αλήθεια τι δουλειά έχει ο Ελληνικός Στρατός στο Αφγανιστάν;), όταν προσπαθούν να αποφύγουν την αισχρή κατάσταση στην οποία τους έχεις φέρει.

Αυτοί που δολοφόνησαν έναν άνθρωπο για μια κάμερα, πρέπει φυσικά να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα το αρνηθεί αυτό. Από εκεί και πέρα, οι γενικεύσεις, και η λογική της συλλογικής ευθύνης, μας οδηγεί γραμμή πίσω στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

https://pexlibanis.files.wordpress.com/2011/05/wpid-fasistesulaw2b.jpg

Advertisements
This entry was posted in Ελλάδα, Κοινωνία and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ξενοφοβία και ξενύχτηδες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s