Εντυπώσεις από τους Indignados στο Παρίσι

Κείμενο και φωτογραφίες: catalternative και Πεχλιβάνης.

Σε αυτό το post θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε το κλίμα από τις συγκεντρώσεις των “αγανακτισμένων” στο Παρίσι.

28.05.2011 – Πλατεία Βαστίλης

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 19 Μαΐου με πρωτοβουλία Ισπανών φοιτητών Erasmus αρχικά μπροστά από το προξενείο της Ισπανίας. Το σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου, μετά και από κάλεσμα διαφόρων γαλλικών δικτύων (Pas de Noms, Génération précaire, l’Appel et la pioche Collectif du 21 avril), έγινε “κατάληψη” της πλατείας της Βαστίλης με σκηνές. Διοργανώθηκε επίσης γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε να διοργανώνονται καθημερινά γενικές συνελεύσης στις 19:00 στην πλατεία μαζί με “Casserolade”, δηλαδή συναυλία με κατσαρόλες στις 20:00, μέχρι και την Κυριακή 29 Μαΐου όπου διοργανώθηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων με εκδηλώσεις όλη την μέρα (Πηγή).

Εμείς καταφέραμε να πάμε το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου για πρώτη φορά (κάλεσμα Κυριακής). Το Σάββατο,φτάσαμε κατά τις 9, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν κανένα. Λίγα πηγαδάκια εδώ και εκεί, τα οποία όμως θα μπορούσαν απλώς να αποτελούνται από τουρίστες. Το μόνο που θύμιζε ότι από εκεί είχαν περάσει οι “αγανακτισμένοι” ήταν οι κολλημένες αφίσες στην στάση του λεωφορείου, το μεγάλο ζωγραφισμένο Α στα σκαλιά της όπερας και ένα σύνθημα στο πεζοδρόμιο που έγραφε “indignez-vous” (“Αγανακτήστε”).

29.05.2011 – Πλατεία Βαστίλης

Την Κυριακή φτάσαμε περίπου στις 3 το απόγευμα. Υπήρχε αρκετός κόσμος, περίπου δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Την ώρα που φτάσαμε η αστυνομία (για την ακρίβεια μάλλον ήταν η χωροφυλακή) ήδη είχε ισχυρή παρουσία, και είχε κυκλώσει τη συγκέντρωση, αλλά είχε αφήσει, χώρο εκτός από το πεζοδρόμιο και στο δρόμο. Το μεγαλύτερο πλήθος του κόσμου ήταν συγκεντρωμένο γύρω από τα σκαλοπάτια την όπερας, όπου διεξαγόταν ανοιχτή συζήτηση. Στην ανοιχτή συζήτηση ο κόσμος έπαιρνε το μικρόφωνο, αφού πρώτα έγραφε το όνομά του σε μια λίστα, και έλεγε την άποψή του γενικά με την κατάσταση. Παράλληλα διεξάγονταν δύο ακόμα θεματικές συζητήσεις για την οικονομική κρίση και την δημοκρατία αντίστοιχα. Οι συζητήσεις αυτές είχαν σαφώς μικρότερο πλήθους κόσμου, γύρω στα 100 άτομα η καθεμία. Δεν γνωρίζουμε αν είχε λιγότερο κόσμο λόγο μη ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες ή λόγο τεχνικών δυσκολιών, αφού οι θεματικές συζητήσεις διεξάγονταν με ντουντούκα και ήταν σχεδόν αδύνατο να ακούσεις τι λένε οι ομιλητές.

Κάτι που μας φάνηκε περίεργο ήταν ότι οι διοργανωτές είχαν ζητήσει και είχαν πάρει άδεια από τις αρχές του Παρισιού μέχρι τις 20:00 για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Μία από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκφράστηκε από μία κοπέλα από την Τυνησία, η οποία είπε και στη γενική συζήτηση και στη θεματική για τη δημοκρατία, ότι της φαίνεται ακατανόητο να ζητάμε άδεια από τις αρχές για να κάνουμε επανάσταση, και ανέπτυξε τις εμπειρίες της από την εξέγερση της Τυνησίας.

Πέρα από τις τρεις συζητήσεις, υπήρχαν και διάφορα δρώμενα, όπως μουσική συναυλία, ζογκλερικά αλλά και παιχνίδια για μικρά παιδιά, ενώ στις 18:00 με 20:00 ήταν προγραμματισμένη η γενική συνέλευση. Τελικά αποχωρίσαμε κατά τις 17:30 λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο (παραδόξως για Παρίσι είχε πολύ ήλιο και δεν είχαμε πάει προετοιμασμένοι), αλλά και ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η αίσθηση που μας άφησε συνολικά η μέρα δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού η συγκέντρωση έμοιαζε με πολιτικό φεστιβάλ, όπου ο κόσμος πέρασε για βόλτα μια και η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Φυσικά όπως μάλλον θα γνωρίζετε, το βράδυ της Κυριακής μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, η αστυνομία διέλυσε τον κόσμο που παρέμενε στην πλατεία, με χρήση βίας (φυσούνα κυρίως).

31.05.2011 – Βαστίλη – Λεωφόρος R.Lenoir

Για να αποκτήσουμε καλύτερη αίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει με το κίνημα των αγανακτισμένων εδώ, αλλά και για ενημερωθούμε για τις εξελίξεις μετά το πέσιμο της αστυνομίας, πήγαμε στην επόμενη γενική συνέλευση που έγινε την Τρίτη 31 Μαΐου στις 19:00. Το κάλεσμα έλεγε ως τόπο διεξαγωγής πάλι την πλατεία της Βαστίλης, αλλά αυτή την φορά δεν ήταν μπροστά από την όπερα, αφού βρίσκεται από την Κυριακή υπό αστυνομική κατοχή, αλλά λίγο παρακάτω στην πλατεία στην λεωφόρο Richard Lenoir. Επειδή αυτό δεν ήταν γνωστό εξαρχής, όταν φτάσαμε στην πλατεία και δεν είδαμε καθόλου κόσμο, αλλά μονάχα αστυνομικούς να φυλάνε τα άδεια σκαλοπάτια της όπερας με το ζωγραφισμένο Α, απογοητευτήκαμε. Ευτυχώς όμως μας πλησίασε ένας κύριος και εντελώς συνωμοτικά μας είπε: “Για την δημοκρατική συνέλευση, να πάτε πίσω από τις λευκές τέντες” (στην περιοχή γίνεται ένα εποχιακό παζάρι). Αργότερα συναντήσαμε και ένα άλλο φίλο από την Ελλάδα, ο οποίος μας είπε πως όταν έψαχνε ο ίδιος τη συγκέντρωση, ρώτησε ένα ζευγάρι μπροστά από τα σκαλιά, και η αστυνομία πήγε και τους είπε να “διαλυθούν ησύχως”. Η συνέλευση δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή, κοντά στα 500-700 άτομα, πλήθος ιδιαίτερα μικρό για Παρίσι, αν αναλογιστεί κανείς την συνήθη κινηματική εμπειρία των Γάλλων. Επιπλέον το πλήθος αποτελούνταν κυρίως από Ισπανούς φοιτητές και εργαζόμενους και λίγους Γάλλους. Γι’ αυτό και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μικρότερος από 30.

Η διαδικασία της γενικής συνέλευσης ξεκίνησε με παρουσίαση των ομάδων εργασίας, ενημέρωση από αυτές και παρουσίαση προτάσεων και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και τοποθετήσεις. Αρνητική ιδιαίτερα εντύπωση μας έκανε η παρουσίαση των προτάσεων από τις ομάδες εργασίας που έμοιαζε απλά σε φάση ενημέρωση, παρά σαν κατέβασμα προς ψήφισμα. Επιπλέον, στην ανοιχτή συζήτηση/τοποθετήσεις υπήρχε λίστα όπου μπορούσες να γραφτείς και η οποία έκλεισε μέσα σε μισή ώρα από την στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση. Οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε ενημέρωση δράσεων από άλλες ομάδες (τι συμβαίνει σε Μαρόκο, Τυνησία), τι δράσεις μπορούμε να κάνουμε και γενικοί προβληματισμοί για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Ιδιαίτερα απασχόλησε την συνέλευση το θέμα αν θα ήταν καλό να επανακαταλάβουμε την πλατεία της Βαστίλης, ή αν θα συνεχίσουμε δράσεις σε άλλη πλατεία της πόλης, ή ακόμα και σε πολλές, αναλώνοντας χρόνο στο δίπολο βίαιη ή ειρηνική διαδήλωση. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν πήρε το μικρόφωνο ένας μαθητής, όχι μεγαλύτερος από 15, από την επιτροπή σχολείων και άρχισε να καταγγέλλει με εντυπωσιακά συγκροτημένο λόγο την καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας και εκπαίδευσης, όπου και ενθουσίασε το πλήθος.

05.06.2011 – Beaubourg

Παρά την σχετική απογοήτευση που πήραμε τόσο από την ολοήμερη εκδήλωση της Κυριακής 29 Μαΐου, όσο και από την συνέλευση της Τρίτης 31 Μαΐου, αποφασίσαμε να πάμε και στην επόμενη γενική συνέλευση που έγινε την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 17:00 μπροστά από το Beaubourg. Η συνέλευση ήταν σε παρόμοιο μέγεθος με την γενική συνέλευση της Τρίτης 31 Μαΐου, αλλά η διαδικασία ήταν λίγο διαφορετική. Ξεκίνησε ενημερώνοντας την διαδικασία της συνέλευσης, παρουσιάζοντας τους συντονιστές και ζητώντας την έγκριση του κόσμου ως προς την διαδικασία. Έπειτα, παρουσιάστηκαν μια μια οι ομάδες εργασίας, και κάθε μια ομάδα έκανε μια σύντομη ενημέρωση ή/και έβαζε προτάσεις προς ψήφιση. Η προσπάθεια ήταν οι προτάσεις να περάσουν με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, οπότε όταν υπήρχαν αντιρρήσεις, επιλέγονταν ένα ή δύο άτομα από κάθε πλευρά (υπέρ και κατά), επιχειρηματολογούσαν για λίγα λεπτά και ακολουθούσε ξανά ψηφοφορία. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ήταν ακόμα και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν οι συντονιστές κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για το υπέρ (être d’accord – είμαι σύμφωνος) ή για το κατά (s’opposer radicalement – διαφωνώ ριζικά). Οι αποφάσεις είχαν να κάνουν κυρίως με δράσεις (τι θα γίνει όλη αυτή την εβδομάδα), πως ενημερώνουμε τον κόσμο (δημιουργία εφημερίδας του “κινήματος”, διαδίκτυο), να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα κινήματα των πλατειών, τόσο στην Γαλλία, όσο και στο εξωτερικό (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία). Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, με το κλασσικό τρόπο εγγραφής σε λίστα, οι οποία όμως έκλεισε γρήγορα, αφού δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε στην πλατεία περισσότερο από όσο μας επέτρεπε άδεια. Έντονη αστυνομική παρουσία δεν υπήρχε όπως την προηγούμενη Κυριακή, τουλάχιστον όχι σε άμεση οπτική επαφή, υπήρχε όμως αρκετή διασκορπισμένη στα στενά από την πάνω πλευρά του Beaubourg.

Η τελευταία γενική συνέλευση μας άφησε θετικές εντυπώσεις, παρόλο το μικρό ομολογουμένως πλήθος αλληλέγγυων Γάλλων. Επίσης σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις, μας φάνηκε λιγότερο αυτοαναφορική. Για παράδειγμα την προηγούμενη Κυριακή, κυρίως, αλλά και στη συνέλευση της Τρίτης, έτυχε μερικές φορές να ανακοινωθεί από το μικρόφωνο, ότι την συνέλευση μεταδιδόταν ζωντανά στο Internet (Live streaming από Παρίσι). Η αντίδραση το κόσμου ήταν να σηκωθεί όρθιος χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας.

This slideshow requires JavaScript.

Αυτά λίγο περιληπτικά από το Παρίσι. Θα επανέλθουμε με νεότερα post για τις μελλοντικές εξελίξεις, αν χρειαστεί.

  • Ιστοσελίδα: Acampada Paris
  • Twitter: #frenchrevolution, #prisedelabastille, #10jpariswecamp, @acampadaparis
This entry was posted in Κινήματα, Κοινωνία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Εντυπώσεις από τους Indignados στο Παρίσι

  1. Pingback: Εντυπώσεις από τους Indignados στο Παρίσι « Καλειδοσκόπιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s