Σκόρπια εκλογικά

Μερικά σκόρπια που μου ήρθαν την ώρα που ήμουν στο ντουζ… Τα περισσότερα δεν είναι και ιδιαίτερα πρωτότυπες σκέψεις.

Στις εκλογές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη της οποίας η έκβαση θα δείξει αν θα γίνει ΠΑΣΟΚ (θα κυβερνήσει τα επόμενα κάμποσα χρόνια) ή ΔΗΜΑΡ (θα ξεχαστεί σύντομα). Βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, και αυτός είναι και ο λόγος που ξέχασε τη ρητορική για το ταξικό συμφέρον και αναπροσάρμωσε το λόγο του σε επίπεδα απολίτικης παρόλας Ποταμιού (“Ψηφίζουμε Πρωθυπουργό”, “Συμφέρον όλων μας είναι να μην υπάρχουν συμφέροντα”).

Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η διαχείριση της λιτότητας. Το βασικό ερώτημα δηλαδή έχει πάψει να είναι αν μπορούμε να την αποφύγουμε.

Η Λαϊκή Ενότητα ωφελήθηκε από την βραχεία προεκλογική περίοδο. Εκτός και αν γίνουν συνταρακτικά πράγματα τους επόμενους μήνες (που δεν είναι εντελώς απίθανο), εκτιμώ πως θα έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ.

Η ΝΔ πάει σε εκλογές χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο, δηλαδή ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει προκύψει από κάποια θεσμοθετημένη κομματική διαδικασία, αλλά από μία ad hoc “συμφωνία κυρίων”.

Ένα από τα παράπονα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ότι “είχαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία”. Εκτιμώ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, και ειδικά αν κυριαρχήσει (προφανώς δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία), θα μετασχηματίσει το Κράτος έτσι ώστε να το φέρει στα μέτρα του. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε έντονη καταστολή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Γενικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογώ αύριο η Αριστερή παρένθεση (αν υπήρξε ποτέ) έκλεισε. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

ΥΓ Θα αφήσω ετούτο, εδώ να μας βρίσκεται.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s